Meertaligheid

Spelenderwijs oefenen meertaligheidKinderen kunnen meerdere talen probleemloos leren spreken. Voorwaarde voor het ontwikkelen van een goede moedertaal is dat het jonge kind veel goede en gevarieerde taal in zijn directe omgeving krijgt aangeboden. Dus goed gevormde zinnen en woorden die duidelijk worden uitgesproken.
Wanneer de ontwikkeling in de eerste taal, de moedertaal, niet goed verloopt zal het leren van een tweede taal moeilijker gaan. Het kind kent de woorden, zinnen en taalregels nog onvoldoende in de moedertaal en kan deze daarom in de tweede taal niet goed toepassen


Oorzaken problemen bij meertaligheid:

• Er is sprake van een taalprobleem in de moedertaal. Deze kinderen hebben moeite om de moedertaal te leren en zodoende ontstaat er ook een probleem in het leren van de tweede taal.
• Er kan ook een achterstand in de tweede taal ontstaan omdat het kind in de eerste levensjaren alleen de moedertaal heeft gehoord en gesproken. Op het moment dat het kind naar de peuterspeelzaal gaat of de basisschool is er eerst nog een achterstand in de tweede taal.

 

Als je twijfelt aan de taalontwikkeling van je kind, kan Logopediepraktijk Butterhuizen je helpen. Door middel van verschillende onderzoeken kunnen wij de taalontwikkeling vergelijken met leeftijdsgenoten die ook meertalig zijn opgevoed. Dit gebeurt met leuk en uitdagend spelmateriaal. Ook voor adviezen over de taalontwikkeling van je kind kun je bij ons terecht. Neem gerust contact met ons op.

 

Meer informatie over meertaligheid:
http://www.logopedie.nl/bestanden/nvlf/webwinkel/Artikelen/folder_meertaligheid_2009_website.pdf